Подкаст

Добредојдовте во еден од првите подкасти за наука во Република Македонија. Како што и самото име кажува, тука зборуваме на секакви научни теми, но тоа нема да биде сувопарно и здодевно, туку занимливо, критички и скептички. Ќе истражуваме на теми од секојдневието, ќе ги погледнеме од научен аспект, ќе зборуваме за научниот метод и ќе разговараме со научници и ентузијасти од земјава и странство. Целта ни е да ве инспирираме и да ве заинтересираме за науката, да ве убедиме дека тоа е најинтересниот и најефективниот начин на размислување и спознавање на реалноста.

Најдобриот млад научник за 2018: разговор со Томе Ефтимов, информатичар и постдокторант на Стенфорд [#4]

Томе Ефтимов е роден во 1989 година во Струмица. Додипломските студии ги завршува на Факултетот за електротехника и информациски технологии при Универзитет “Св. Кирил…

Имуниот систем во борба против ракот: разговор со проф. Златко Трајаноски [#1]

КОРЕКЦИЈА: Во подкастот терминот „interstitial fluid” погрешно е преведен на македонски во „интестинална течност”. Правилниот превод е „интерстицијална течност”. Во првата епизода на НАУКА…
Мени

Споделете со пријателите