Подкаст

Науката и боречките спортови: разговор со д-р Јасмина Плунчевиќ-Глигороска и Алек Јакимовски [#3]

Денешната тема е науката на спортот, поточно физиологијата и психологијата на боречките вештини со акцент на Бразилското џиу џицу (БЏЏ), но секако, сè што ќе слушнете денес е применливо во најголем дел и кај сите други видови спортови. Eдниот од соговорниците во денешнава епизода, Алек Јакимовски, веќе подолго време спортува разни боречки вештини и е носител на кафеав појас во БЏЏ. Другата соговорничка, д-р Јасмина Плунчевиќ–Глигороска по професија е лекар, специјалист по спортска медицина и е вонреден професор на Институтот за медицинска физиологија и антропологија при Медицинскиот факултет од Скопје.

Бидејќи разговорот го снимавме преку интернет, се извинуваме поради, на моменти, лошиот квалитет на аудио снимката, но разговорот е сосема разбирлив – не полош од квалитетот на звукот како кога зборувате преку телефон. Затоа, стиснете плеј, опуштете се и уживајте. Спортот погледнат и разбран од научна перспектива станува уште поубав!

СодржинаВреме
Вовед00:06
Д-р Јасмина самопретставување.01:29
Алек самопретставување. Бразилското џиу џицу генерално и состојбата на овој спорт во Република Македонија.02:59
Во што се разликуваат боречките спортови од останатите спортови?07:20
Зошто некој би се занимавал со боречки спортови во кои нивото на стрес е исклучително високо? Каков профил на луѓе се тоа? Боречките спортови како адаптација на телото да се справи со стрес.10:06
Што е физиологија на медицината? Како се правата физиолошки мерења во спортот, кои параметри се мерат, зошто се мерат и што проучуваат? Кои телесни системи се најбитни во проценката на здравјето на спортистот?19:23
Што се тоа аеробно и анаеробно вежбање и како се разликуваат едно од друго?24:51
Низ што поминува еден борец во текот на подготовките? Како се менува неговото тело и психа? Како и колку допринесува исхраната? Како се функционира мозокот при физичка и замислена активност?29:32
Што значи да се биде во „топ форма“ од физиолошки аспект?34:47
Филозофијата и принципи на Бразилското џиу џицу. Видови на зафати во овој боречки спорт.37:34
Зошто луѓето се онесвестуваат при зафати како што се гушењето и давењето? Што всушност претставува губењето свест? Што се случува во мозокот и телото при хипооксија.42:30
Спортски повреди во Бразилското џиу џицу.48:52
Зошто во екот на борбата помалку или воопшто не се чувствува болка, туку повеќе се чувствува кога ќе се „оладиме“? Зошто воопшто мускулите се замораат и не можат долготрајно да бидат активирани?56:29
Заклучоци и одјава01:01:40
аеробно и анаеробно вежбањеБразилско џиу џицузаморспортувањетоп формафизиологијафитнес
Претходен написи
Ексел: чистење непотребни знаци со SUBSTITUTE формула [#1]
Следен напис
Ексел: пресметка на изминато време со DATEDIF [#2]

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Пополнете го ова поле
Пополнете го ова поле
Ве молам, внесете валидна адреса за е-пошта.

Споделете со пријателите