Вести од науката

Во фекалиите е вистината

Cиндромот на иритирани црева (irritable bowel syndrome) е заболување за кое сè уште не се знае главната причина. Во научното списание Science Translational Medicine, тим научници од Универзитетот МекМастер во Онтарио, Канада, демонстрираат докази од директна корелација помеѓу микробиотата што се наоѓа во човечките фекалии и симптомите на синдромот на иритирани црева, користејќи in vivo експерименти со глувци.

Фекалните трансплантации имаат свои предизвици, но се нешто што многу лаборатории во светот веќе го користат во своите истражувања.

Прочитајте повеќе за истражувањето на следниов линк.

микробиотамикроорганизмисимптомисиндромтрансплатацијафекалиицрева
Претходен написи
Почетоците на персонализираната медицина во Македонија – Интервју со д-р Горан Кунгуловски
Следен напис
Супер-социјални ГМО мравки

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Пополнете го ова поле
Пополнете го ова поле
Ве молам, внесете валидна адреса за е-пошта.

Споделете со пријателите