Ексел

Ексел: чистење, трансформација и анализа на текст [#6]

Дали некогаш сте се запрашале колку зборови содржи вашата омилена книга или песна? Знаевте ли дека со помош на табеларните уредувачи релативно лесно можете да го одговорите ова прашање? Наука за сите објаснува како да се исчисти, организира и анализира текст со помош на TRANSPOSE и SPLIT функциите во Google Sheets, а потоа и да се избројат со COUNTA вкупните и уникатните зборови во текстот.

Документот од видеото може да го погледнете и спуштите тука.

countaExcelGoogle Sheetssplittransposeанализаброење зборовидупликатилекцијаобработкатекстуникатни зборовичистење
Претходен написи
Што е тоа музичка боја?
Следен напис
Како да препознаете теории на заговор?

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Пополнете го ова поле
Пополнете го ова поле
Ве молам, внесете валидна адреса за е-пошта.

Споделете со пријателите