Вести од науката

Во Мексико луѓето ловеле мамути пред 14,000 години

Група на археолози од Националниот институт за антропологија и историја на Мексико, минатата недела објави дека во централно Мексико е пронајдена локација со голем број на остатоци од мамути. Тие исто така веруваат дека се работи за стапица за мамути која ја поставиле луѓе пред околу 14,000 години. Ова е прв доказ дека луѓето ловеле мамути со стапици. Остатоците од скелети биле пронајдени во Тултепек, во близината на градилиште за нов аеродром на Мексико Сити. Некои од пронајдените коски имаат трагови од орудија кои покажуваат дека животните навистина биле ловени. „Мамутите тука живееле илјадници години, покрај други видови, вклучувајќи коњи и камили“, вели археологот Луис Кордоба.

Истражувачите велат дека најмалку пет стада живееле во регионот. Ова не е прво откритие од ваков вид. Во 1970-те, при ископувања за метрото во Мексико Сити, исто така биле пронајдени остатоци од мамути.

(* Кликнете на сликите за да ги погледнете зголемени.)

археологијаископувањеловењемамутиМексикоМексико Ситиоткритиепалеонтологија
Претходен написи
Водич за тестирање на машката плодност (втор дел)
Следен напис
Музиката и етологијата

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Пополнете го ова поле
Пополнете го ова поле
Ве молам, внесете валидна адреса за е-пошта.

Споделете со пријателите