Вести од науката

Трансплантација на матични клетки може да го забави развитокот на Мултипла склероза

Резултати од најнови истражувања покажуваат дека трансплантација на матични клетки може да го забави развитокот на Мултипла склероза кај заболените!

Мултипла склероза е автоимуна болест каде што имунолошкиот систем го напаѓа нервниот систем. Како резултат, доаѓа до попречување на комуникацијата помеѓу мозокот и другите делови од телото.

Еден од третманите кои се користат при ова заболување е третманот со пресадување на матични клетки и користење на високи дози на имуносупресиви, лекови кои го потиснуваат имунолошкиот систем. Целта на овој третман е да воспостави нормална функција на имунолошкиот систем.
Ако сакате да дознаете на кој начин овој третман помага кај луѓето со Мултиплa склероза и што кажуваат најновите истражувања, прочитајте на следниов линк.

истражувањалеклекувањелечењемултипла склерозамултиплекс склерозастудиитрансплатација
Претходен написи
Рано откривање на аутизам кај бебиња и деца
Следен напис
Откриени седум планети слични на земјата

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Пополнете го ова поле
Пополнете го ова поле
Ве молам, внесете валидна адреса за е-пошта.

Споделете со пријателите