ФИНКИ

КРАТКО И СЛАТКО: Дисоцијативно нарушување на личноста и дразбите кои го поттикнуваат

Наука за сите оствари соработка со професорите Владимир Трајковиќ, Ефтим Здравевски и Никола Стиков кои го водеа предметот Медиуми и Комуникации (МиК) на ФИНКИ во академската година 2019/2020.

Овој предмет отсекогаш важел за популарен и непредвидлив, низ предавањата продефилирале многу реномирани гости, а задачите секогаш ги предизвикувале студентите да дадат максимум од себе. Студентите годинава навистина изработија одлични проекти и домашни задачи што промовираат научна писменост и би било штета да останат само во универзитетските фиоки.

Затоа, решивме да ги објавиме најдобрите трудови на Наука за сите бидејќи навистина заслужуваат да бидат видени и од пошироката македонска јавност. Домашните задачи беа осмислени од проф. Никола Стиков, кој повеќе години предава научна комуникација на Универзитетот на Монтреал, а повремено и блогира на македонски. Тие беа осмислени во духот на акронимот Keep It Short and Simple (KISS) или на македонски – Кратко и Слатко (КиС).

Наука за сите им честита на неколкуте најдобри студенти чии трудови се објавени на нашата страница и се надеваме дека и во иднина многу од нив ќе продолжат по патот на науката.

Трудот, односно видеото кое го објавуваме денеска го изработи студентот Горјан Ивановски.

ИЗРАБОТИЛ: Горјан Ивановски
МУЗИКА: Alice Madness Returns Soundtrack
КОРИСТЕНА ЛИТЕРАТУРА: Rehan, M. A., Kuppa, A., Ahuja, A., Khalid, S., Patel, N., Budi Cardi, F. S., Joshi, V. V., Khalid, A., & Tohid, H. (2018). A strange case of dissociative identity disorder: Are there any triggers? Cureus, 10(7), e2957. https://doi.org/10.7759/cureus.2957

дисоцијативно нарушувањедразбипсихопатологијасоработкастудентистудентски трудовифинки
Претходен написи
Психологијата на епидемиите: КиМ телевизија разговара со проф. Атанас Кирјаковски
Следен напис
КРАТКО И СЛАТКО: Е-книга или печатена книга пред спиење?

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Пополнете го ова поле
Пополнете го ова поле
Ве молам, внесете валидна адреса за е-пошта.

Споделете со пријателите