Читатели

Прашања од читатели: дали скоро ќе се заменат хемиските батерии?

Љубопитните читатели се посебно добредојдени на Наука за сите (НЗС). Секогаш можете да нè прашате нешто што ве интересира преку Твитер или пак директно на kontaк[email protected]. Доколку го знаеме одговорот на прашањето, ќе се обидеме да ви одговориме во најбрз можен рок или пак доколку не го знаеме, во најмала рака ќе се обидеме да ве упатиме на вистинското место.

НЗС одговор:

Хемиските батерии сè уште се најдоброто нешто што пазарот може да го понуди земајќи ја во предвид нивната функционалност. Секојдневно се прават напори за подобрување на ваквите батерии од аспект на капацитетот и токсиколошките влијанија кон животната средина преку модификации на хемискиот состав. Батерии од алтернативни извори на енергија, како на пример соларните батерии, почнуваат да наоѓаат примена, но сè уште се далеку од преземање на улогата од хемиските батерии посебно во уредите кои се користат во домаќинството.

БатерииПрименаСоларниХемиски
Претходен написи
Во фокусот на окото
Следен напис
Галактичка археологија со Гаиа: проучување на историјата на Млечниот пат

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Пополнете го ова поле
Пополнете го ова поле
Ве молам, внесете валидна адреса за е-пошта.

Споделете со пријателите