Информацијата за резистенција на антибиотици во ДНК-та може да се пренесе преку А. клеточна конјугација; Б. трансформација, слободна ДНК од мртви клетки се прнесува во друга клетка; и В. трансдукција, пренос на ДНК од една бактерија во друга; Г. Резистенција настанува и по пат на де ново мутација (превземено и адаптирано од (Andersson & Hughes, 2010).

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Пополнете го ова поле
Пополнете го ова поле
Ве молам, внесете валидна адреса за е-пошта.